Regelmatig wordt het bestuur gevraagd om hulp bij de verkoop van de verzameling van een overleden familielid. Wij zijn graag bereid de verzameling te komen bekijken en u daarover te adviseren. Zo’n advies is gratis en verplicht u tot niets.

De vereniging koopt -uitzonderingen daargelaten- geen collecties op. Wel kunnen we ze voor u (laten) veilen.

Bij relatief eenvoudig materiaal kan dat in onze maandelijkse clubveilingen. Deze bijeenkomsten worden door 60 tot 80 leden bezocht. U betaalt 10% van de opbrengst aan veilingkosten.
Bij grotere verzamelingen kunnen wij het materiaal – na zorgvuldige verkaveling- in onze grote november-veiling veilen. De grote veiling trekt ruim 100 potentiële kopers. Ook hier zijn de kosten 10%.
Gaat het om echt belangrijke of heel speciale collecties, dan kunnen wij het materiaal bij een grote landelijke veiling inbrengen.
Wij onderhouden uitstekende contacten met de Nederlandsche Postzegelveiling (Weesp) en Corinphila (Amstelveen). U betaalt daar wel meer veilingkosten; de vereniging ontvangt van het veilingbedrijf een kleine provisie.

Heeft u ook het eeuwige leven?

Jongsleden december werd o.a. mijn 50-jarig lidmaatschap van de 80-jarige Posthoorn gevierd. Dit lidmaatschap heb ik voor het grootste deel als uw voorzitter mogen beleven en……….u bent er niet ouder op geworden. Ik ook niet. Dat is te merken aan het enthousiasme waarmee u in elke veiling op die 200 losse kavels, albums en stockboeken biedt. Zo gaan we nog 50 jaar door, toch?

Maar af en toe bespeur ik twijfels. Zo was er in mei weer een lid aanwezig, dat ik door een ziekte enkele maanden niet gezien had. Zijn verhaal:

Fijn dat ik er weer ben, maar hoor eens, ben ik nu de enige die aarzelt met kopen omdat ik niet weet wat er met al mijn postzegels gaat gebeuren als ik er ineens niet meer ben. Mijn kinderen hebben geen enkele interesse en zeggen: Pa doe al die rommel eens weg!

Neen hij is zeker niet de enige, maar gelukkig kon ik hem geruststellen. Deze zorgen heb ik vaker gehoord. Zeker 10 jaar geleden hebben we al eens een oproep opgesteld, dat elk lid in zijn albums kon stoppen, met het advies aan nabestaanden om de Posthoorn te benaderen als er opgeruimd moest worden. En er is veelvuldig gebruik van gemaakt. De verkaveling of de verkoop gaat echt niet anders of slechter als we door het lid zelf worden benaderd of door een nabestaande.

Daarnaast adviseren we wel om overtollig materiaal, waar al jaren niet meer naar wordt omgekeken nu al aan te bieden. Al was het maar om huisgenoten gerust te stellen. Maar ga vooral niet nu alles verkopen.

Op diezelfde jubileumavond in december was ook onze voormalige secretaresse Netty Hendriks aanwezig. Inmiddels 93 jaar, loopt niet zo vlot meer, maar verder koppie, koppie. Toen ze 82 werd heeft ze al haar zegels verkocht. Toen begrijpelijk, maar inmiddels heeft ze spijt als haren op haar hoofd. En dat zijn er nog heel veel en niet eens grijs. Ze had nog eens 11 hele jaren met haar postzegels bezig kunnen zijn en ervan kunnen genieten. En wie weet wordt ze inderdaad 100, zoals ze de burgemeester Hamming beloofde.

Hierna een nieuwe uitnodiging om t.z.t. de Posthoorn te benaderen. Plak of stop deze oproep op het eerste blad van uw belangrijkste collecties.

Deze oproep komt ook permanent op onze website te staan (met een printinstructie) zodat u er net zoveel af kunt drukken als u nodig hebt.

Jan Kluft

Click hier om het bericht te downloaden