Interview met Cor Ras, onze nestor uit Oostzaan

Cor Ras

Bijna buurman van Cor Ras is onze Alain Sion, de man die zwaaidemet de pollepel in de internationale treinen, weet u nog wel? Uit Cor’s betrouwbare bron heb ik vernomen dat bij Alain zelfs om 04.00uur ’s nachts op zijn hobbykamer het licht soms nog brandt. Dat heeft niets met de liefde te maken, ja, wel met de liefde, maar dan voor de postzegels! Cor was oud renovatie bouwmeester van de gemeente Amsterdam en onder meer verzamelaar van vooral China. Maar natuurlijk ook Hong Kong en alle bezettingen in China. China is vanaf 1990 pas in DAVO albumvorm verschenen. Het is niet makkelijk sparen want in China zijn eigenlijk geen postzegelwinkeltjes. Sparen ze daar zelf eigenlijk wel postzegels? Alle zegels van voor 1990 moet je in zelf samengestelde boeken doen. Zonder kennis van de Chinese taal en het hebben van goede catalogi kom je niet veel verder. Zou je nu nog aan China beginnen, nu je weet hoeveel werk het verzamelen en ordenen en verwerken daarvan is? Maar Cor vindt het helemaal niet erg als hij in zijn hobby een beetje verdwaalt. Zalige uurtjes aan de hobby zitten, wat is er mooier. In Chinees restaurant Bamboehof, naast Eraflat de Pharus in Zaandam consulteert Cor af en toe de vertaling van de Chinese teksten. Hij legt de zegels voor aan de chef en krijgt dan te horen dat er soms geen sprake is van een Chinese zegel., maar een zegel van Umm el Quiwain of Grenada/Grenadines. Kijk, zo komt Jan Splinter toch weer waar hij wezen wil. En dan heb je de uitgaven van Taiwan en Formosa nog, hou dan je roer in de postzegelzee maar eens recht, wat een uitzoekerij!

Panda'sCor was jarenlang penningmeester van De Postiljon in Oostzaan. Hij is zeker al meer dan 30 jaar actief in de postzegels. Vier jaar geleden kwamen de Postiljon en de Posthoorn samen. Cor speelde in dat proces een belangrijke rol. Maar we hebben er wederzijds nog steeds geen spijt van dat we samengegaan zijn. Even iets terzijde: De dochter van Cor woont in Perth, uiterst West Australië, hoe graag zou hij daar niet even een bakkie doen!! Maar toch is hij er inmiddels al 13 keer geweest. Maar helaas we worden allemaal een dagje ouder, zelfs Cor.
En wist u dat hij al meer dan 30 jaar voorzitter is van de Zaanse klein pluimveevereniging Een vereniging die jaarlijks exposeert in gebouw Concordia in Oostzaan. Daar gaat het onder meer over het houden van duiven en konijnen In die vereniging heeft Cor duiven: de Nederlandse hoogvliegers. Mocht u wat over duiven willen weten, raadpleeg Cor!! Mocht u denken dat dit alles is waar hij zich mee (heeft) vermaakt, dan zit u er gloeiend naast. Echter om alles in dit verband te noemen zou kunnen inhouden dat door leden deze interviews te uitgebreid gevonden worden en de animo om eens wat over anderen te lezen gaat verflauwen. Dat risico kunnen we niet lopen. Bij het slot van het gezellige gesprek, met koffie en pindakoek, passeerde de postbode. Hij bezorgt onbestelbare post bij Cor voor Oostzaan. Cor zoekt het dan via via uit. En vervolgens komt de meeste post dan alsnog in Oostzaan terecht. Hoezo, postzegelverzamelaars zijn saaie mensen……….

Uw secretaris.