GLUREN BIJ DE BUREN

Frits ZuiderduinJawel, te gast bij Frits Zuiderduin in Beverwijk. Ons lid met de blik ver over onze horizon. Lid van negen, u leest het goed, negen verenigingen, waaronder ook De Posthoorn. Hij kijkt en vergelijkt, hij weet wat waar te koop is. Hij komt zeker waar Rita en Willem ook komen, heel dikwijls met zijn collega verzamelaar de heer Horst Heidenreich. Die kom je ook overal tegen. Hopelijk houdt dit gesprek hem niet af van een paar geweldige uurtjes postzegelen. Maar hoeveel postzegeljaren zal hij al achter de kiezen hebben. Immers, hij spaart al vanaf z’n elfde. Dat is niet meer in uren, dagen, maanden en jaren te tellen. Het kwam destijds voor dat hij als jong jochie bij de postzegelclub in Beverwijk naar binnen glipte. Doch voorzitter Jan Feyen stuurde hem linea recta retour. Frits is een zo ver gevorderd verzamelaar, dat Nederland alleen in de marge nog meegenomen wordt. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar Engelse koloniën, Azië, Oceanië. Maar er is daarnaast nog heel veel meer! Dat kwam omdat hij voor zaken naar Canada moest. Zegels van Newfoundland waren niet veilig voor hem. Een topland was dat. Maar vanwege alle werkzaamheden en besognes stond de hobby mooi kaal en stil. Dat leidde er zelfs toe dat hij in wanhoop zelfs overwogen heeft het spul te verkopen. Geloof het of niet.

Frits Zuiderduin 2H ij loopt per bijeenkomst feitelijk groot risico dat hij iets tegen het lijf loopt waardoor zijn verzamelgen en weer adrenaline krijgen.

Eigenlijk zouden enkele avonden verboden moeten worden, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Je bent verzamelaar of niet. Hoe kijkt hij tegen de toekomst van het verzamelen aan. Kijk dat vraagt om een genuanceerd antwoord en niet voor de vuist weg. Wat hem opvalt is de buitenlandse vraag naar kavels uit bijvoorbeeld de veilingen van Corinphila en de Nederlandsche. Vooral de Engelse koloniën schieten omhoog. Frits, bekend in de Canadese markt, weet te vertellen dat in Canada de Europese landen veel meer opbrengen dan hier. Hier blijf je worstelen met een stukje erfgoed waarvan de familie denkt dat het goud waard is, over de Oceaan is het in ieder geval meer waard. Maar wie verstuurt zijn zegeltjes in een container naar de overkant? Dus hoeveel is het hier waard? Gelukkig voor onze verenigingen is de zegel hier voordeliger ter krijgen. De prijzen op de Hollandse veiling in Alkmaar zijn voor ons nog het meest aantrekkelijk.

Wat gaat er gebeuren als de vergrij-zing doorzet, en daar ziet het naar uit, met leveranciers van albums en andere toebehoren? Her en der vallen postzegelhandelaren weg, je ziet een groot verloop. Voor Davo ziet hij nog wel een toekomst, net als voor Leuchtturm. Maar de Duitsers hebben een groot afzetgebied. Beverwijk, Heemskerk en Castricum gaan in 2014 hun jubileum vieren in de vorm van een Filamanifestatie in Heemskerk. De brieven naar de Bond werden verzonden, hopelijk op tijd vanwege alle crisisberichten van de bond. Gelukkig hebben we nog een eigen regiopotje, dankzij o.m. Purmerend in 2012. Dus de manifestatie komt er zo wie zo, met als thema Kennemerland? Frits ziet heel veel groei en bloei, maar ook verval in de verzamelarij. Tot het laatste hoeven we hem niet te rekenen. Zijn advies is, kijk om je heen, blijf een stevige eigen club: blijf rondzendverkeer overeind houden en zorg voor minstens 50 leden op een avond. Heb je dat niet krabbel dan maar achter je oren. Want een lid dat opzegt zie je niet meer terug. We moeten “zeunig” zijn op onze actieve leden, dat is de Beverwijkse les. Je komt niet om te kienen of in de tombola te rollen, je komt immers om te postzegelen en de gezelligheid. Bar is verplicht.

Albums FrtisPer 1 november kunnen de guldenpostzegels in de kachel worden verstookt, want de aandeelhouders van Post.nl hebben te weinig dividend en wensen meer winst. In ons land hebben we nog twaalf jaar zegels mogen wegplakken, in Duitsland mocht dat na drie maanden al niet meer. Dit betekent dat de waarde van die zegels fors naar beneden zal gaan. Want Frits keek in zijn glazen bol en zag dat er nog een berg postfrisse zegels circuleren. Zijn advies luidt: verkopen voor zo lang als het kan. Daarna moet je het verlies accepteren.

TJ